/

Inspiratie uit Japan

Categories: Inspiratie

Met 127 miljoen inwoners zijn ze in Japan en een bezoek van 3 weken is amper genoeg voor een eerste kennismaking. Mix van hoogstaande technologie, lawaaiierige gamezalen en eeuwenoude tradities. Diverse elementen, met meer dan genoeg inspiratie uit Japan. 3 Weken van Tokyo naar Nara, dan naar Kyoto en terug naar Tokyo en Nikko. Het smaakt naar meer, alleen niet bij 34 graden en een vochtigheidsgraad van 85 %. Reizen laat je de wereld ontdekken maar ook jezelf en je eigen cultuur. Wat heeft me nu het meest geraakt?

4 Inzichten uit Japan :

1.Openheid, Eenvoud en pracht tegelijk van de tempels, en vooral de tuinen.

ZEN GARDEN
TEMPLE AND GARDEN

Perfecte voorbeelden van integratie van ideeën uit Shintoïsme en boedhisme. Ik hoorde gidsen vertellen over de openheid van Japan op religieus vlak, het leek me iets te simplistisch voorgesteld.Toch slaagden ze erin diverse element te integreren.

De tempels stralen voor mij, eenvoud en pracht, rust en feestvieren, tegelijk uit. Temidden van drukke straten zijn er die oases van rust en inspiratie te vinden.

2.De rustige manier van elkaar benaderen, volgens een hoffelijk, respectvol stramien maar toch met hartelijkheid.

Stereotiep wordt er vaak over de afstandelijkheid gepraat en het gebrek aan tonen van emotie. Misschien is dat zo benoemd vanuit onze westerse cultuur. Ik heb die gedragsregels ervaren in de omgang, als respectvol met toch een warme toon en een vriendelijk oogcontact.Na enkele dagen neem je non-verbaal gedrag over, je zegt niet gewoon bedankt, je buigt ook even.

3.De nadruk op hoffelijkheid.

WAITING FOR THE SUBWAY

Vanuit de redenering – je bent niet alleen- je acties, gedrag beïnvloedt anderen en de vaak ook hoffelijke vraag om daar rekening mee te houden. Hofstede koppelde dit aan de aandacht voor het collectief, waar wij meer aandacht hebben voor het individu. Ik vond het alvast positief, vooral omdat ik me erger aan de tendens, om (op sociale media) vrij respectloos de individuele mening en gevoelens te uiten.
Anderzijds is me ook duidelijk geworden, wat een ongeloofelijk voorrecht we hebben in Europa. We zijn meermaals aangesproken op wat een geluk we hebben, met name : zoveel vakantie en vrije tijd en gewoon individuele vrijheid. Tijd om van ’t leven te genieten en de wereld te ontdekken, vrijheid om je leven te leiden naar je persoonlijk aanvoelen.

Bovendien hadden we een heel interessante kennismaking met een lerares, die duidelijk extraverte trekjes vertoonde en die het de best  moeilijk had in een cultuur die rust,stilte en gereserveerdheid vooropstelt. Waar spontane (luide) uitingen van emotie negatief bekeken worden.

4. Je houdt de publieke ruimte proper.

SIGNS

De afwezigheid van afval en vuilbakken op straat. Heb je afval dan neem je dat mee in een zakje en gooit het thuis weg. Zelfs bij een groot festival (Gion Matsuri) is de grond proper. Dan staan er wel op elke straathoek ploegen die vriendelijk je afval aannemen en sorteren van PMD tot eetstokjes. Op de wei van Werchter (en andere festivals) kunnen we daar nog iets van leren.
Natuurlijk past dit in een attitude en gedrag dat al van kleinsaf aan, gestimuleerd wordt. Waar je in het straatbeeld steeds vriendelijk herinnerd wordt aan wat er van je verwacht wordt.

Na 3 weken Japan, leek Zaventem me oorverdovend en druk (ondanks het feit dat wij met veel minder zijn), dus ik raad het iedereen aan om dit land en zijn mensen te ontdekken.

Zie je op tegen de reis, laat je dan misschien al inspireren door literatuur, you tube en deze inspiratie uit de Nanzen-ji tempel :
Do not let past troubles catch in your mind, nor future fears.
Live in this moment, this place, in pure mind without regret and each day will be a good life.”
From the teachings of Daimin.
https://www.youtube.com/watch?v=jBjMdcvwMd0
https://www.youtube.com/watch?v=WLIv7HnZ_fE
Wekt anime je interesse, dan is er TheAn1meMan op youtube.

Ben je geïnteresseerd in Hofstedes culturele dimensies dan vind je meer info op :
https://en.wikipedia.org/wiki/Hofstede%27s_cultural_dimensions_theory

Is je vakantie al achter de rug? Tijd om de volgende te plannen.Read, travel and learn!