/

Spreken voor publiek zonder zenuwen.

Categories: Jezelf , Samenwerking

Spreken-voor-publiek-670x374

Binnen enkele ogenblikken ga jij het woord nemen, je probeert je hartslag te controleren, je gedachten te ordenen en je zenuwen de baas te zijn. Je kent dit gevoel wellicht, maar kan het? Het woord nemen zonder zenuwen?
Wat werkt in zo’n situatie het best?

Misschien eerst even wat je beter niet doet :

– Alcohol.
Je wordt misschien wat losser, maar de invloed op hersenen en spraakvermogen zijn zelden goed.

– Aanwezigen naakt voorstellen.
Wie bedenkt dit toch…Deze tip is bedoeld om je de humor van de situatie te doen inzien en je eraan te herinneren, het zijn ook maar mensen. Mij lijkt het geen goed idee. Je focus verleggen wel, maar dan misschien toch beter iets anders voorstellen.

– Bij jezelf herhalen: Niet zenwuachtig zijn, niet rood worden,…
Je praat negatief tegen jezelf en je creëert een self-fulfilling prophecy.

Wat werkt wel:

1. Goede voorbereiding.
Houd voor ogen wat je boodschap is en waarom je die wil brengen. Vat die voor jezelf samen in kernwoorden of kernzinnen. Zelf ben ik een enthousiaste fan van Mind Mapping.

http://www.belgiumismindmapping.com/

2. Bedenk: een beetje zenuwen zijn normaal.
Helemaal zonder zenuwen is wellicht moeilijk, maar  je kan de zenuwen de baas zijn. Bij spreken voor publiek bereidt je lichaam zich voor om optimaal te presteren en het beste van zichzelf te geven. Als je die signalen voelt, denk dan gewoon even:”Dit is normaal, mijn lichaam is klaar om het beste van zichzelf te geven.”

3. Wees op tijd op locatie.
Zo heb je alle tijd om te kijken of alles werkt, maar vooral om het jouw “territorium” te maken en om mensen te verwelkomen.
Plots moeten opkomen voor een onbekend publiek is voor mij nog steeds een uitdaging. (En ik zit al meer dan 15 jaar in het “vak”.)

4. Powerposes aannemen.
Een supertechniek is een paar “powerposes” doen voor je begint. Onderstaande Ted-talk is 1 van mijn absolute favorieten. De techniek is gemakkelijk toe te passen en het effect is er direct. De poses doe je voordien gedurende 2 minuten.
https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are

5. Ken je publiek.
Indien dit niet op voorhand kan, neem dan zeker de tijd om mensen te verwelkomen.

6. Je stem opwarmen.
Dit kan door gerichte oefeningen, maar gewoon wat praten met mensen voor je begint helpt. Neem jezelf eens op. Ik hoor je denken:”Nee,wat vreselijk!” Wees niet te kritisch, je kan je sterktes en leerpunten ontdekken. Zo weet ik dat ik snel praat en dus op tempo moet letten, zeker onder druk.

7. Maak oogcontact.
Goed voor jou en je publiek. Vind je dit moeilijk, kijk dan in het begin naar personen die je kent of waarvan je weet dat ze positief ingesteld zijn.

8. Blijf (buik)ademhalen.
Oefen buikademhaling, zodat je het gemakkelijk kan toepassen in stress-momenten. Buikademhalen zorgt er tevens voor dat je stem warmer kan klinken. Altijd fijn voor je toehoorders.

Tenslotte : oefenen, oefenen, oefenen.
Niet dat je je tekst uit het hoofd moet kennen, maar wel:  gewoon blijven het woord nemen. Als je de vorige blog, nog niet las, neem ook op “assertief en nooit meer bang.” een kijkje.
Het hoeft niet perfect te zijn, maar door te oefenen word je beter en voel je je meer op je gemak. Dus die zenuwen die word je echt wel de baas!

“There are two kinds of speakers, those who are nervous and those who are liars.” Mark Twain