/

Straffe madammen

Categories: Inspiratie

Ode aan de straffe madammen: Wat straffe madammen me geleerd hebben en waarom ze nodig zijn

8 Maart : vrouwendag en even stonden allerlei straffe madammen in the spotlight. Willen we echt een verschil maken dan dient die aandacht van langere duur te zijn.

In januari kreeg ik het nieuws dat een straffe madam, waarmee ik het geluk had samen te werken, de strijd tegen kanker verloor. Als verantwoordelijke van de opleidingsafdeling in een grote organisatie heeft ze  vaak “gestreden” met passie, enthousiasme en overtuiging. Ze heeft via haar job echt een verschil gemaakt in het leven en de carrière van medewerkers. Ze hield van de uitspraak van Plato :” A real master, you don’t recognize at the number of slaves, but at the number of masters he trained.” Dat heeft ze via diverse projecten in die organisatie  gedaan.
In januari ontstond dan ook het idee om een ode te maken aan deze en andere straffe madammen. Vrouwen die met inzet,passie gaan voor een doel, die zich niet laten kleinkrijgen door weerstand (al dan niet seksistisch), die trouw zijn aan zichzelf en vooral die een rolmodel kunnen zijn voor mannen en vrouwen.

Die rolmodellen zijn nog steeds hard nodig, er is veel veranderd, maar zowel hier bij ons als op andere continenten is er nog een pak werk aan de winkel. Mijn vrouwelijke collega’s en vriendinnen konden me allemaal onmiddellijk voorbeelden geven van vooroordelen. Bij het kopen van een wagen :”Juffrouwke (vrouw van 33 jaar) kom nog maar eens terug met je man, hoor!”, het marketing team dat voorgesteld wordt : “Here are our girls, in charge of the goodies.” Maar genoeg van het negatieve, ik wil graag de straffe madammen eren en hun positieve lessen delen.

Zoals voor velen was mijn eerste rolmodel mijn mama. In je eentje een kind grootbrengen, het blijft een uitdaging. Les 1: Zorg dat je financieel onafhankelijk kan zijn. Les 2: Je kan alleen gelukkig zijn als je jezelf aanvaardt. Mijn eerste “psychologische” lectuur. “De kunst met jezelf te leven”, door Dr. Murray Banks.

De volgende straffe madam was mijn lerares Nederlands in de humaniora, gepassioneerd door taal en verbaal sterk. Les 3: Zorg dat je taal krachtig en correct kan hanteren. In diezelfde periode kwam les 4, de verhouding jongens-meisjes op school was 3-1 en ook sommige leraren durfden laten blijken dat meisjes het “zwakke” geslacht waren. Misschien was het als uitdaging bedoeld.Dus Les 4: Alleen hard studeren/werken is niet genoeg. Leer omgaan met “grappige/seksistische” opmerkingen. Beste countertacktiek : Zelfzeker met humor lik op stuk geven en praten over relevante thema’s.

Mijn studentenjaren waren vol inspiratie :Simone de Beauvoir, Gretrude Stein, Germaine Greer, Margaret Mead,Deborah Tannen,…

In mijn eerste werkjaren had ik 2 fantastische coaches. De straffe madam die me onder haar hoede nam, had voor mij een voorbeeldfunctie. Les 5: Je kan vrouwelijke stijl en elegantie combineren met sterk onderhandelen. Je kan van kunst houden, maar evenzeer van auto’s met een krachtige motor en een goed glas rode wijn. Vrouwen drinken niet per definitie liever wit.

Stiekem hoop ik voor een volgende generatie een rolmodel te zijn, in de eerste plaats voor mijn zoon. Die jammergenoeg bij een filmpje op televisie onlangs zei: “Die rijdt als een meisje.” “Excuseer?! Wat bedoel je?”  Les 6: We hebben allemaal een voorbeeldfunctie. Mannen en vrouwen. Om aan de volgende generatie te tonen dat we met respect omgaan met elkaar, dat mensen verschillend zijn maar evenwaardig. Dat zorgen voor je gezin, niet enkel een vrouwenzaak is.

In het kader van deze Blog vroeg ik mijn man naar zijn vrouwelijjke rolmodellen, het antwoord kwam heel snel : Diane Fossey en Marie Curie. Een keuze die hem typeert. En mijn keuze? Het is moeilijk kiezen als er veel inspiratie is. Maar als het dan toch moet: Isabelle Allende, Benazir Bhutto, en dichter bij ons Martine Tanghe, Marleen Temmerman, Linda Asselberghs.

Tenslotte : Deel je graag met ons jouw straffe madam of jouw les van een straffe madam dan horen we dat graag.
Hieronder alvast wat inspiratie.

http://www.knack.be/nieuws/wereld/30-sterke-vrouwen-die-de-wereld-veranderden/article-normal-89033.html

http://www.knack.be/nieuws/wereld/30-sterke-vrouwen-die-de-wereld-veranderden/article-normal-89033.html

http://www.stylist.co.uk/people/inspirational-female-pioneers#gallery-29

http://www.theguardian.com/culture/gallery/2012/mar/04/ten-best-female-pioneers

https://straffemadammen.com/ze-bestaan-echt/