Valentijn is nog maar net achter de rug en nu komt complimentendag eraan. In mijn opleidingen blijkt steeds hoe groot de behoefte aan erkenning en appreciatie is.Een goed compliment is zoals een leuk cadeau, net zo fijn om te geven als om te ontvangen. Het is zowel een teken van bevestiging als waardering en erkenning. Waarom geven we er dan niet meer? Misschien omdat we soms te druk bezig zijn met de “fouten” of omdat we niet weten hoe? Wel hieronder enkele tips voor het hoe :
Spreek de ander persoonlijk aan, als praten niet zo je ding is, laat een post-it of verstuur een bericht.
Maak het concreet. “Ik vind je tof.” is leuk, maar een concreter compliment toont dat je erover nadacht. “Ik vind het tof dat je steeds een luisterend oor hebt.” “Ik vind het super dat je doorzet bij tegenslag.” “Je optimisme geeft een positieve sfeer op kantoor.” “Je bent steeds professioneel en vriendelijk aan telefoon.”
Geef aan wat het effect op jou is.Na jaren opleiding blijft het fijn als er op een evaluatieformulier staat: “Het enthousiasme van de trainer werkt aanstekelijk.”
Een compliment kan dus over vanalles gaan. Een compliment over een taak die als “normaal” wordt beschouwd doet trouwens ontzettend deugd. Probeer het maar eens uit op restaurant of in de winkel of nog beter bij je collega’s en je baas.
Kies de stijl en de woorden die bij jou passen, dan komt het zeker gemeend en oprecht over. En als de ander ons niet gelooft…herhaal de boodschap met oogcontact en zeg: ik meen het echt!
Nog meer inspiratie nodig :
Nu al die complimenten eraan komen, wat tips bij het ontvangen. We zijn niet steeds even gracieus in het ontvangen van een compliment. We willen niet arrogant overkomen, dus doen we aan
zelf-verlaging.”Och dat is niets speciaals.”
Terwijl het anders kan, terug naar de metafoor van het cadeau. Als je dat krijgt dan straal je, kijk je de schenker aan en zeg je: “Wat tof/fijn/leuk/vriendelijk van je.” Toon dus je appreciatie. Beide partijen ervaren het dan als een positief moment.
Een andere reden waarom we complimenten niet steeds gracieus ontvangen, is wantrouwen t.o.v. de gever. “Wat wil je?” Maar zelfs verstokte manipulators geven gemeende complimenten, weliswaar met een bijkomend doel. Mijn advies: Aanvaard het compliment even charmant als zij het geven en los daarvan beslis je over het bijkomend doel.
Ik ben er klaar voor. Ik hoop jullie ook!